Ha valamit nem lehet beszerezni akkor azt ne rajtam keresztül keressétek hanem kérjétek számon a horgászkereskedőkön akiknek többsége sajnos nincs tisztában a legalapvetőbb horgász módszerekkel sem.( tisztelet a kivételnek). A legtöbb alapanyagot én is külföldi ismerőseimen keresztül szerzem be.
A lényeg a pontos etetés.
Rekord keverék:
400 g carp plus protein (80% kazeint tartalmazó protein adalék)
400 g laktalbumin
200 g glutén
400 g kukoricaliszt
160 g búzadara
100 g húsliszt vagy savouri por
2 teáskanál májpor
színezőanyag,
20 ml ízesít
tojás szükség szerint.
Takarékos keverék:
1 rész kukorica vagy szójaliszt
1 rész zabpehely
2/4 rész zsemlemorzsa
kb. 12 tojás (500 g száraz keverékhez)
esetleg kevés víz
ízesítőnek 10 gerezd fokhagyma összezúzva
a masszából formázzunk kis golyókat 2 percig főzzük majd jól szárítsuk ki.
Csemege keverék:
30% búzadara
20% kukoricaliszt
15% szójaliszt
20% tejpor
10% földimogyoró-őrlemény
5% madáreledel
5 tojás 500 grammonként
Téli keverék: (nyáron is szuper)
Egyenlő részben búzadara és laktalbumin
madáreledel (nectar blend),
májkivonat
ízesítőnek 500 g keverékhez:
3 ml Malay spice oil palatant (maláj fűszerolaj),
3 ml indian spice (indiai fűszer-keverék) vagy helyette kurkuma
1 ml protaste sweetener (édesítőszer)
a beszerzéshez sok sikert.
Natúr keverék:
50% búzadara
25% sovány tejpor
25% kukoricaliszt
továbbá 1kg-hoz 10 g madáreledel
10g halliszt vagy forreli
tojás 10-12
Kemény keverék:
4 rész forelli vagy finom kekszőrlemény
2 rész rizsliszt
1 rész kukoricaliszt
1 rész búza vagy rozsliszt
tojás mennyiségtől függően
1 púpozott evőkanál szőlőcukor tojásonként
ízesítés: gyümölcs illetve csokoládé-karamell aroma
Folyóvízi keverék:
20% halliszt
25% szójaliszt
10-15% búzaglutén
20% kész keverék (top secret)
rétesliszt
kukoricaliszt
8-10 tojás kilogrammonként.
Amur bojli:
szoktató etetés :csíráztatott búzával majd utána az etető bojli. A bojli mérete nem lehet nagyobb 12-14 milliméternél
búzacsíra aroma elkészítése: fél kiló búzát megmossunk majd tálba helyezzük, rá öntünk vizet hogy teljesen ellepje. Másnap újra leöblítjük lecsurgatjuk majd lefedjük hogy beinduljon a csiraképződés. Naponta mossuk és így eltávolítjuk a búza felületéről a nyálkás réteget.
2-3 nap múltán megjelennek a hajtások, majd a gyökérkék. Ezeket a hajtásokat lecsipkedjük
telerakunk egy 2 decis poharat majd leturmixoljuk ezzel kész az aroma. . Ugyan így készíthető cukorborsóval vagy bármilyen növényi tápanyaggal
A bojlit érdemes poli bojli porból készíteni mert ehhez nem kell tojás és főzés nélkül készíthető.
A KIRÁLY
Forelli
Forelli
20% búzadara vagy kukorica
maximum 2-3 milliliter aroma de ne többet mert az csak ront a bojlin (scopex vagy shellfish)
halolaj (csukamájolaj)
Ezt a bojlit a napon kell szárítani és akkor jó ha kifehéredik. Nem kell megijedni ez nem penész hanem aminosav.
Bojli hofi módra
50% kukoricaliszt
10% special carpe (MILO)
10% torten mais
10% tejpor vagy kazein
10% Mosella select carpfen
5% finomra darált szotyola
5% madáreledel
tojás amennyi kell (1kg 10-12db.)
színezés: piros vagy sárga.
Én szoktam a két színt keverni mégpedig úgy hogy 1/2 rész piros és 1/2 rész sárgát tömök a pisztolyba. Így
kinyomva sárga piros hurkákat kapunk amit nem is szoktam golyóvá formálni hanem csak feldarabolom a kívánt méretre.
Ízesítés: a hidegebb évszakokban az állati eredetű aromák a jobbak (hal vagy májaroma)
Melegebb évszakokban a gyümölcs ízesítésű aromák a jobbak (eper, méz, vanília, vagy kukoricaaroma )
Nekem a legjobban a DIP-aromák jöttek be.
Hofi bojli II
40% Pellet sárga vagy piros tetszés szerint
30% kukoricaliszt
10% piritit földimogyoró-őrlemény
10% szezámmag vagy madáreleség
10% vérliszt
ízesítés : Van Den Eynde aroma (strawberry vagy tutti-frutti)
színesítés: MX futterklebert
igazán fogós aromák még: bármelyik Top Secret
sajtos-joghurtos (Pelzer)
kagyló, hal, máj, scopex, vanília, méz, eper, caribic. Mosella vagy Top Secret.
fel